fbpx

Enzýmy – zázrak pre život

Napísal: Peter Vertal

Dátum: 12.04.2019

Enzýmy sú zložené bielkoviny, určujúce povahu a rýchlosť chemickej reakcie v bunkách našej telesnej schránky a zúčastňujú sa takmer všetkých procesov latkovej výmeny a premeny – metabolizmu

Jednoduchšie povedané – ako oheň potrebuje k svojmu vzniku poriadnu iskru, dianie v ľudskom organizme potrebuje svoje príslušné enzýmy. Sú to biokatáyzatori ľudského tela, robotníci bez ktorých nieje možné postaviť “dom“.

Pozitívne účinky podpornej enzymatickej liečby výživými doplnkami pomáhajú hladšiemu priebehu urgentnej terapie úrazov, zmierňujú bolesti a redukujú zapalové procesy spojené s opuchmi. Urýchľujú rehabilitáciu aj regeneráciu poškodených tkanív.


Enzýmy sú dôležitou a nevyhnutnou súčasťou chemických a biochemických javov v ľudskom organizme. Podpornú terapiu – liečbu pomocou enzýmov poznali už starí Egypťania, Arabi, Feničania a Indovia. 

Medzi hlavné enzýmy patria :

Proteazy – podieľajú sa na spracovaní bielkovín a podporujú mikrocirkuláciu krvného obehu. Regulujú priebeh zápalov.
Bromelain – je rastlinný enzým získavaný z ananásu. Je vhodný pri opuchoch a hojení rán. Priaznivo ovplyvňuje obehovú sústavu a uplatňuje sa pri posttraumatických a pooperačných stavoch.
Papain – je rastlinný enzým získaný z papáje, obsahuje proteolytické enzýmy, ktoré spracovávajú bielkoviny. Podporujú fibronolýzu (rozpúšťanie krvných zrazenín) a je vhodný pri zapalovych problémov. 
Amylaza – dôležitý enzým podieľajúci sa na premene cukrov a škrobov. Spolupracuje s proteazou pri posilňovaní funkcie imunitného systému. V spolupráci s lipazou odbúrava toxíny. 
Lipaza – je enzým, ktorý mení tuk na glycerol a mastné kyseliny, potrebné pri udržiavaní energie buniek.

Inšpiratívna literatúra : Mudr. Pavel Malovič, PhD., MPH

Mohlo by Vás tiež zaujímať:

Sardinky – Účinná superpotravina

Sardinky – Účinná superpotravina

Sardinky sú pravdepodobne jedným z najmenej uznávaných jedál a sú často prehliadané aj napriek tomu, že sa jedná o jednu z najdostupnejších superpotravín. Hovoríme tu pritom o sardinkách v konzerve, ktoré sú oveľa dostupnejšie ako tie...

Čo sa deje s telom, keď celý deň sedíte?

Čo sa deje s telom, keď celý deň sedíte?

Počúvame to stále a zo všetkých strán: Sedavé zamestnanie ničí zdravie. Väčšina z nás ale nemá inú možnosť, bohužiaľ v takom prípade dochádza v tele k vážnym zmenám. V tomto článku sa bližšie pozrieme, aké zmeny sa dejú, pričom o niektorých všetci z nás vedia (bolesti...

Datle – Zdravé osladenie života

Datle – Zdravé osladenie života

Sušené datle sú chutnou a zdravou možnosťou občastného mlsania, ktorá na rozdiel od bežných komerčne spracovaných potravín plných pridaného cukru (najmä fruktózy) má blahodárne účinky pre ľudský organizmus. Pozrime sa bližšie na účinky: * podporujú imunitu* podporujú...

O mne

Individuálne poradenstvo

Bali

Blog

Referencie

Spolupráca

Kontakt

Peter Vertaľ – VitalLife

Adresa: L. Novomeského 6467/8, Prešov

IČO: 50520776

DIČ: 1122479721

Webdesign: Digiamo