fbpx

Káva – káva a láska sú najlepšie horúce

Napísal: Peter Vertal

Dátum: 11.26.2019

Žiadna káva neulahodí vašim ústam, ak jej vôňa najprv nepošle svoj sladký pozdrav vášmu nosu.

Najlepšie si vychutnáte kávu s pocitom, že robíte niečo pre svoje zdravie. Konzumácia kvalitnej kávy je liek, ktorý chutí.

Aké faktory ovplyvňujú výslednú chuť kávy ?

  • pôda
  • podnebie
  • nadmorská výška
  • zber
  • spracovanie
  • praženie
  • čerstvosť praženia
  • barista/človek, ktorý kávu pripravuje

Poznámka – v supermarketoch sa bežne stretávame so 100% Arabikou, ktorá sa predáva za pár eur. Ľudia si myslia, že keď je to Arabika, tak kupujú kvalitnú kávu. Ale stačí, že táto káva bola zberaná strojovo pred 3 rokmi, pestovaná v nízkej nadmorskej výške, v menej kvalitnej pôde. Je to síce Arabika, ale o kvalite sa už hovoriť nedá. Pri káve treba vždy rozmýšľať v súvislostiach – pôda, podnebie, nadmorská výška a pod.

Aspoň základy v niekoľkých bodoch

1) Čerstvosť praženia – FAKT 
Čerstvosť praženia hrá jednu z najdôležitejších úloh pri kvalite kávového nápoja (jeho zdravotných benefitov). Môžete mat 90+ speciality grade kávu (90+ je bodové ohodnotenie kávy na cuppingu, 90+ je veľmi vysoké hodnotenie) ale ak, je už 6 mesiacov po dobe praženia, tak môžete očakávať len prázdnu chuť a čiernu vodičku. Čerstvosť je kľúčovým faktorom lahodného, zdravého kávoveho nápoja.

2) Ak sa káva uprazi a ihneď zabalí, vydrží čerstvá aj 2 roky? – MÝTUS 
Zákon povoľuje dávať 2-ročný dátum spotreby, ale to neznamená, že je to REÁLNA doba, po ktorú je káva skutočne čerstvá. Káva veľmi rýchlo oxiduje a jej chute vyprchajú 30/40 dní od praženia. Aj keď kávu zabalíme vákuovo, tak chemickým reakciám, ktoré prebiehajú v zrne, nijako nezabránite. A už vonkoncom neodporúčam kupovať kávu, ktorá je pomletá.

3) Čím silnejšia chuť kávy, tým viac kofeínu obsahuje. – MÝTUS 
Veľa ľudí si mysli (najmä športovci), že keď si dajú silné espresso, tak ich to poriadne ,,vzpruží“. Pritom espresso má v sebe menej kofeínu ako napr moka. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie je voda v spojení s kávou, tým viac kofeínu výsledný nápoj má. Espresso 20/25 sekúnd (plus obsah kofeínu záleží, či je to Arabika alebo Robista) Takže pre navýšenie kofeínu bude omnoho lepšou alternatívou filtrovaný/ prekvapkávaný kávový nápoj. Nezabúdaj hlavne, že navyšovanie kofeínu, znižuje látky prospešné pre zdravie, ako sú antioxidanty, kávove olejoviny a pod.

4) Talianska káva je najlepšia na svete! – MÝTUS 
Talianska káva neexistuje, v Taliansku totiž nemajú kávové plantáže, majú len pražiarene, kde kávu pražia. Káva z jednej talianskej pražiarne môže byt dobrá a z inej zlá, rovnako, ako to platí aj na Slovensku.

Pamätajte hlavne, že káva môže byť liekom, ktorý chutí len keď je kvalitná a kvalitne pripravená. Nikdy netreba šetriť na niečom, čo môže zlepšiť vitalitu života.

Káva má byt ako dievča, ktoré sa červená, kedykoľvek ju chytíš za ruku. Krásna, tajomná, nedostupná, ktorá ta zakaždým prekvapí.

Mohlo by Vás tiež zaujímať:

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

O mne

Individuálne poradenstvo

Bali

Blog

Referencie

Spolupráca

Kontakt

Peter Vertaľ – VitalLife

Adresa: L. Novomeského 6467/8, Prešov

IČO: 50520776

DIČ: 1122479721

Webdesign: Digiamo